Zene a tányéron – Supermassive Black Hole

Biztos már többen játszottatok olyan asszociációs játékot a barátaitokkal, hogy pl. ki milyen állat, autó, szín, stb. lenne a rá jellemző tulajdonságai alapján (van, aki már óvodás korában túlesett ezen, de ilyen jellegű, pityókás kocsmai beszélgetést is tudnék idézni). Na én is ilyesmi játékot fogok űzni itt a blogon, azonban a két főszereplő a művészet és a gasztronómia lesz.

Elgondolkodtatok már azon, hogy például a kedvenc zeneszámotok milyen étel lenne? Vagy mit szólnátok egy festmény inspirálta finomsághoz? Milyen szürreális receptet ihletne Salvador Dalí? És ha Örkény kiadott volna egy groteszk „Egyperces receptek” című szakácskönyvet? Bár az utóbbi esetben lennének kételyeim, hogy egy groteszk recept vajon mennyire lehet ínycsiklandó…

Kezdjük is el ezt a gondolattársítós mókát egy lendületes zenével:
Muse – Supermassive Black Hole

Szívemnek oly kedves ez a zene, hiszen éveken keresztül volt a csengőhangom, így nyilvánvaló volt számomra, hogy szerepelni fog majd a blogon. Magyarra lefordítva: szupertömegű fekete lyuk. Már a dal címe is előrevetíti, hogy nem egy kis lágy, nyári tingli-tanglira számíthat az ember. A számot hallgatva rögtön feltűnik az embernek az erőteljes, rockos, magával ragadó gitár riff. Ezek a dolgok engem nem éppen egy kis könnyed, tavaszi, kerti zöldsalátára inspirálnak. Valami sokkal súlyosabbra, vagányabbra. Ez nem lehet egy diétás kaja, masszívnak, sűrűnek kell lennie, tömeggel rendelkeznie, ezt elősegítheti például vaj hozzáadása… és nagyon sötétnek kell lennie… tehát nagyon csokisnak. Étcsokisnak. És meg is született a Supermassive Black Hole Csokisüti! Az étcsokoládéval készült süti, melybe ha belekanalazol, akkor a krémes, sűrű csokoládé magábaszippant, akár csak egy fekete lyuk! A tányér közepén egy nagy fekete körként várakozik Rád. Íme a recept:

Hozzávalók 4 kisebb méretű szufléformához:

  • 100 g étcsokoládé (legalább 60%-os)
  • 70g vaj
  • 2 tojás
  • 4 ek. cukor
  • 2 púpozott ek. liszt
  • csipet só

 

  1. A sütőt melegítsd elő 190°C-ra. Vajazd ki a sütőformákat.
  2. Az étcsokoládét a vajjal együtt vízgőz felett olvaszd meg, és kavargasd egy fakanállal, míg homogén állagú nem lesz.
  3. A tojásokat a cukorral és a liszttel keverd habosra.
  4. Vékony sugárban öntsd az olvadt vajas csokoládét a tojásos masszához, adj hozzá egy nagyobb csipet sót is, ez kiemeli a csoki ízét, majd keverd össze.
  5. Öntsd a masszát 4 kivajazott szufléformába, kb. a formák ¾-ig. Süsd kb. 10 percig, vagy amíg meg nem reped a sütik teteje. Amint megreped a tetejük, rögtön vedd is ki a sütőből, hiszen fontos, hogy a belsejük még lágy, krémes, kanalazható maradjon.
  6. Tálald még forrón, friss gyümölcsökkel, gyümölcsszószokkal. Jó étvágyat!

 

Ha tetszett a cikk, megtalálsz facebookon is, még több bejegyzéssel.

 

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kategória

Meta

Written by: