kacsamell gyömbéres répával

A most következő receptet egy olyan szituáció ihlette, amikor rá voltam kényszerülve, hogy répából és gyömbérből kellett alkotnom valamit a tányérra, és amikor megkóstoltam, rádöbbentem, hogy ez a két alapanyag bizony két jó barát! Ezután finomhangoltam a receptet, a sárgarépa és a méz édességét ellensúlyozza a gyömbér és a chili csípős, fűszeres aromája és a szójaszósz sós világa. A zellerpüré enyhébb ízvilága jól kíséri ezt az ételt, kacsamell helyett pedig meg lehet próbálni akár más húsokkal is.

Recept 4 főre:

  • 2db kacsamell
  • só, bors

 

  1. A kacsamell bőrét irdald be átlósan, sózd, borsozd, majd zsiradék nélkül, felhevített serpenyőben kezd el sütni a bőrös oldalán, ha szép aranybarnára pirult, fordítsd meg, majd pirítsd még pár percig.
  2. Ezután sütőpapíron rakd a 90°-ra előmelegített sütőbe. A sütési idő nagyon változó, a hús méretétől és a te ízlésedtől függ. Én 20-25 percig szoktam sütni, de valakinek így még túlságosan rozé, ha te átsültebben szereted, nyugodtan süsd tovább. Ami a legfontosabb, hogy sütés után pihentesd a húst még 5-6 percig alufóliával lazán letakarva, és csak azután szeleteld fel, így szaftosabb marad a hús.

Zellerpüré:

  • 1 nagyobb méretű zellergumó
  • tej
  • 2 diónyi vaj
  • só, bors, szerecsendió
  • olívaolaj

 

  1. A megtisztított zellert vágd kockákra, sózd, borsozd, majd olívaolajon pirítsd kb. 2 percig.
  2. Ezután öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzd puhára (kb. 25-30 perc).
  3. Majd szűrd le, és egy kevés tejjel, vajjal, és reszelt szerecsendióval robotgép segítségével pürésítsd, sóval és borssal igazítsd ki az ízesítést (meglepően sok sót elbír). A tej adagolásával beállíthatod az állagát, én személy szerint krémesebben, lágyabban, több tejjel és vajjal szeretem.

 

Gyömbéres sárgarépa

  • egy kisebb répa, vagy egy nagyobbnak kb. a fele
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 4 ek. szójaszósz
  • 2 ek. méz
  • fél chili paprika
  • 1 diónyi vaj

 

  1. Olajon kezd el pirítani az apró kockákra vágott répát, gyömbért és hagymát, majd 1-2 perc elteltével add hozzá a chilit és a 4 ek. szójaszószt.
  2. 10 perc elteltével add hozzá a mézet és a vajat is, majd párold még 5 percig, kóstold meg, igazítsd ki a fűszerezést.
  3. Egy adag zellerpürére tálald a felszeletelt kacsamellet, erre pedig jöhet a gyömbéres-sárgarépa.

 

Ha tetszett a recept, kövess facebookon is még több bejegyzéssel!

Jó étvágyat! :)

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kategória

Meta

Written by: